Buddy4Care, exclusieve samenwerking tussen Growtivity en Buddyhuis

Gepubliceerd op 19 mei 2023 om 17:27

Geschreven door: Mirjam Schram - In gesprek met Erik Koridon en Femke Riel over hoe de samenwerking tussen Growtivity. en Buddyhuis tot stand kwam en zo te voldoen aan de groeiende vraag naar matching met buddy’s.

 

Kankerpatiënten en hun buddy’s: matches made on earth

‘A match made in heaven’ is precies waar je NIET naar op zoek bent als je gediagnosticeerd bent met kanker. Je wilt juist graag iemand naast je in het hier-en-nu. Iemand die jouw situatie volledig begrijpt en je kan adviseren vanuit eigen ervaring. Een buddy. Het vinden van zo iemand voor jou, dat is waar de samenwerking tussen Stichting Buddyhuis en Growtivity om draait. 

 

Als Femke Riel een dag voor Kerstmis 2016 een knobbeltje in haar borst ontdekt, weet ze intuïtief dat het foute boel is. Ze wordt direct doorverwezen naar het ziekenhuis en ondergaat een mammografie, een echo, een punctie en een biopsie. Op de officiële uitslag moet ze wachten, want het lab is dicht in verband met Kerst. Maar de radioloog laat al doorschemeren dat het er niet goed uitziet.

 

Thuis informeert ze samen met haar man direct hun kinderen van 11 en 14 jaar. Ze besluiten alle feestelijkheden te laten doorgaan, maar bouwen een groot bed van matrassen in de woonkamer om dicht bij elkaar te zijn als gezin. Op de tafel ligt een grote legpuzzel om de zinnen te verzetten als iemand niet kan slapen. Direct na Kerst gaat Femke op voor een MRI-scan en wordt er een tweede tumor ontdekt.

De eerste buddy

Kort na Oud & Nieuw zit Femke opnieuw in de wachtkamer in het ziekenhuis met haar man wanneer er blije stemmen van een stel op de gang klinken. Zij draagt een mutsje. Femke is onder de indruk van deze lotgenoot, die ondanks haar ziekte blijkbaar midden in het leven staat. Ze spreekt het uit naar haar oncologisch chirurg Annemiek Doeksen, die haar even later introduceert bij Hester, de blije dame met het mutsje. Hester wordt Femkes buddy. 

 

Ze loopt zes maanden voor op Femke en lijkt haar ziekte omarmd te hebben. De gesprekken met Hester bieden Femke weer perspectief. Zo vertelt Hester dat je niet altijd misselijk hoeft te zijn van chemo en ach, dat haar dat groeit weer aan. Hester heeft dan al vier zware en twaalf lichtere chemo’s gehad, een operatie en heeft nog steeds bestralingen. 

 

Als ze uit haar narcose ontwaakt na de operatie, vindt Femke dokter Doeksen aan haar bed. Het eerste wat haar te binnenschiet, is dat zij voor iemand hetzelfde wil kunnen doen als Hester voor haar heeft gedaan. Onmiddellijk zegt ze dan ook tegen haar arts: ‘Denk erom, als iemand zich meldt, dan wil ik ook buddy zijn!’ Dokter Doeksen koppelt haar kort daarop als buddy aan Maaike. 

Groeiende vraag naar matching

Femke vervult haar taak als buddy met liefde, maar bedenkt dat ze nóg meer wil kunnen doen voor andere kankerpatiënten. Ze begint in het Antonius Ziekenhuis in Utrecht - met een pot koffie in een kamer naast die van dokter Doeksen - met het opnemen van telefoonnummers en mailadressen van mensen met borstkanker die gematcht willen worden met een buddy.

 

Met haar achtergrond in recruitment voelt het matchen voor Femke als vertrouwd terrein. Belangrijke factoren in het maken van de match zijn de levensfase waarin de patiënt zit, of degene wel of geen kinderen heeft, wel of niet werkt, het type borstkanker en persoonlijke voorkeuren. Femke start met Stichting Buddyhuis. Binnen een jaar zijn er 150 aanmeldingen en vragen andere ziekenhuizen ook om patiënten te matchen.

 

De groeiende vraag naar matching en het uitbreken van de coronapandemie dwingen haar tot anders nadenken. In het ziekenhuis zitten om mensen te ontvangen kan niet meer. Femke doet een oproep op LinkedIn met de vraag wie haar wil helpen met digitaliseren. Een van de buddy’s helpt haar met de technologie om webinars te gaan geven. 

Samenwerking Buddyhuis en Growtivity 

Een andere partij ontwikkelt tijdens coronatijd een app om digitale matchmaking mogelijk te maken voor Buddyhuis. Een geweldig begin, maar het systeem is niet schaalbaar, terwijl de vraag naar matching blijft groeien. Ook van patiënten met andere vormen van kanker én uit andere ziekenhuizen voor mensen met andere ziektes. De app is op dat moment specifiek ingeregeld voor mensen met borstkanker.

 

Buddyhuis groeit verder. De nieuwe penningmeester, Lex Werkheim, is de link naar Growtivity. Buddyhuis en Growtivity blijken als organisaties goed bij elkaar te passen en hebben eenzelfde missie: impact maken in de zorg. Growtivity brengt, behalve een krachtige matchmaking-motor, ook ruime ervaring met het fijnmazig matchen van patiënten in. Samen met Buddyhuis ontwikkelt Growtivity het platform Buddy4Care.

 

Mensen met kanker zijn onzeker. Vanuit het medische circuit wordt deze onzekerheid nu nog vaak opgevangen door het doen van allerlei tests. Terwijl het matchen aan een buddy juist al veel onzekerheid van de patiënt opvangt. In een zorgsector die toch al erg onder druk staat door onder andere het tekort aan personeel, scheelt matching dus tijd, geld en middelen.

Pilot en doorontwikkeling

Via de app kunnen zowel patiënten als buddy’s zich aanmelden (net als via het inschrijfformulier op de website van Buddyhuis). Sinds kort loopt er een pilot met het matchingsysteem in het Antonius Ziekenhuis in Utrecht en ontstaan er nieuwe wensen waarop Buddy4Care verder op wordt aangepast.

 

Er wordt gewerkt aan het nog meer waarde toevoegen aan het platform. Bijvoorbeeld door een centrale bibliotheek te creëren waar patiënten alle informatie vinden die bij hun ziekteprofiel past. Buddy’s en patiënten geven overigens op geheel eigen manier invulling aan hun relatie. Het contact kan zeer intensief zijn, maar soms zijn twee contactmomenten voldoende om een patiënt te ondersteunen in het maken van een lastige keuze.

Landelijke autoriteit op buddyzorg

Terwijl Growtivity de technologische regie voert, houdt Buddyhuis zich bezig met de ‘zachte kanten’: het verspreiden van ‘buddyberen’ onder kinderen van kankerpatiënten en het organiseren van wandelingen, praatcirkels en webinars. Er wordt onderzoek gedaan naar wat buddyzorg betekent voor het welzijn van patiënten en er wordt gekeken of er nog meer ‘informele zorg’ kan worden toegevoegd.  

 

De missie van beide partijen is duidelijk: de landelijke autoriteit op buddyzorg zijn, ook buiten oncologie om. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het matchen van ouders van kinderen met aangeboren aandoeningen, het matchen van jonge patiënten die de transitie doormaken van de kinderzorg naar de volwassenenzorg, het matchen van mensen die ongewild kinderloos zijn. Kortom, de mogelijkheden om ‘matches made on earth’ te realiseren zijn eindeloos.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.